onsdag 13. mars 2013

Mitt Tema Tips #7 - Born in the USA

mitt tematips

Bokbloggeir gir Onsdagen et ekstra piff med sine Tema Tips, og i dag er stikkordet "Born in the USA". 

Jeg har valgt meg ut forfatteren Jeannette Walls, og her er det jeg skrev om boken "Ville Hester" 12 juni 2012!

Ville hester

Lily Casey Smith er en småfrekk heltinne som snakker rett fra levra. På én og samme dag redder hun både liv, temmer ville hester og slår kvegarbeidere i poker. Hun ble født i 1901 i en jordhytte på de buktende, glisne gresslettene i Texas. Som seksåring hjelper hun faren å temme hester. Som femtenåring flytter hun hjemmefra for å være lærer i en by som ligger 800 kilometer unna. Hun rir dit helt alene på hesten sin. Lily takler alt som livet kaster mot henne, flommer og tornadoer, den store depresjonen, den mest hjerteskjærende personlige tragedien, med ufattelig mot og besluttsomhet og et bredt smil. Historien om Lilys liv er blitt fortalt videre fra den ene generasjonen til den neste. I denne usedvanlige romanen evner barnebarnet Jeannette Walls med sin frodige fantasi og fengslende fortellekraft å la Lilys ukuelige lidenskap og energi skinne gjennom til lesere verden over.


Jeg har hørt mange gode ord om forfatterens første bok, "Krystallslottet", og var veldig spent da jeg begynte å lese "Ville Hester". Jeg var ikke mange sidene ut i boken før jeg fikk en utrolig god følelse. Den som kommer når jeg virkelig har truffet blink. Vanskelig å forklare men det føles som om jeg "smaker" boken. Skjønner du hva jeg mener? ;)

Hovedpersonen Lily er et svært sammensatt menneske. Som en beinhard virvelvind som samtidig er fløyelsmyk på innsiden. Hun viker ikke for noen og følger sine egne instinkter på godt og vondt. De utradisjonelle valgene hun tar fører henne rundt omkring i USA sammen med familien sin, og hun opplever mere enn både du og jeg kan drømme om tror jeg. 

Selv om ting skjer i raskt tempo i boken er det ingen problem å henge med i svingene, og historien til denne bemerkelsesverdige kvinnen er både sterk og rørende. Noen ganger føler jeg med henne med en klump i halsen, andre ganger kan jeg ikke for mitt bare liv skjønne avgjørelsene hun tar. Men som katten lander hun alltid på bena, og jeg elsket denne boken. 

Nå gleder jeg meg til å ta fatt på "Krystallslottet" som handler om Lillys datter og barnebarn.


Har du lest denne boken?
9 kommentarer:

 1. Krystallslottet var min favorittbok det året den kom ut. Jeg syntes den var så utrolig god, spesielt fordi jeg følte hun skrev om den vanskelige barndommen med kjærlighet til foreldrene. Det er ikke mange som ville klart det tror jeg. Et meget bra valg! :-)

  SvarSlett
 2. Ytterligare en författare som jag aldrig hört talas om. Roligt med nya tips!

  SvarSlett
 3. Hmmm.... jeg lurer litt på hvorfor jeg ikke valgte disse bøkene? Jeg har lest begge to og likte de godt, selv om temaet i Krystallslottet er omsorgssvikt.. Ønsker deg en fin ettermiddag:-) klem

  SvarSlett
 4. Eg har lese krystallslottet, men ikkje denne boka. Syntes Jeannette Walls skreiv veldig bra. :) Ha ein super dag vidare :)

  SvarSlett
 5. Bøker godt utenfor min komfortsone ser jeg, men for et flott tips! Tusen takk for nok et strålende innlegg på ukens tematips. Det er twitret og delt.

  SvarSlett
 6. Vurderte å lese krystallslottet en gang..kanskje jeg skal vurdere det igjen i tillegg til denne.. Takk for fin omtale Anette.:)

  SvarSlett
 7. Fin omtale Anette. Håper jeg engang får tid til å lese denne. Temmer ville hester; det var barndomsdrømmen. Og den ble ofte hente ut av amerikanske filmer. Men fikk aldri mulighet til å ri som barn. Hadde noen ridekurs i voksen alder. Nå er det dattera mi som har interessen. Men å være i stallen er en egen stemning selv om jeg neppe kommer til å ri igjen.  SvarSlett
 8. Las Krystallslottet for en stund siden, og skrev litt på bloggen min om den. Kjempebra bok. Og nå har jeg sterke anbefalinger fra min datter om å lese Ville hester, så det blir nok snart. Fint med slike påminninger, Anette!

  SvarSlett
 9. Jeg liker fremsiden! "Krystallslottet" har jeg også hørt positive ord om, og slik du beskriver "Ville hester" gjør at jeg får lyst til å lese begge to :)

  SvarSlett