lørdag 9. mars 2013

"Drømmenes Land" av Vidar Sundstøl

Drømmenes land

Forfatter: Vidar Sundstøl
Forlag: Tiden
Utgitt: 2008
Sideantall: 349
Kilde: Lånt på biblioteket

Drømmenes land er historien om to drap begått på samme sted med 100 års mellomrom. Den norskættede politimannen Lance Hansen finner en ung norsk turist drept ved bredden av Lake Superior i USA. Han er brutalt slått i hjel med et balltre eller en øks. Eirik Nyland fra KRIPOS blir sendt fra Norge for å bistå i saken. Omtrent samtidig kommer Lance på sporet av det han mener må være et mord begått på samme sted, bare hundre år tidligere, og som involverer hans egen slekt fra Halsnøy på Vestlandet. Familien blir også etter hvert involvert i mordet på den norske turisten, og Lance er til slutt overbevist om at han vet hvem morderen er. Men han kan ikke si noe. For sier han det han vet, vil hele hans verden rase sammen.Gjennom fortellingen om to mord, med 100 års mellomrom, beskriver Drømmenes land forholdet mellom menneske, historie og landskap. Med stor eventyrlyst spinner Vidar Sundstøl en vev av fortellinger -; om kanopadlende franske pelshandlere, om ojibway-indianere, om norske og svenske innvandrere, om medisinmannen Swamper Caribous spøkelse, og, ikke minst, vår tids etterkommere av de skandinaviske pionerene, som Lance Hansen. Alt på samme tid som mordetterforskningen går mot sin ubønnhørlige oppklaring.


"Drømmenes Land" har jeg lenge hatt lyst til å lese, og da jeg fant den i hylla ved forrige bibliotekbesøk var saken klar; den ble med meg hjem. I det siste har jeg lest mange lovord om denne boken som ble utgitt for fem år siden, på flere forskjellige blogger. Nå er boken ferdiglest og jeg kan bare si meg enig i alle gode ord som er skrevet. 

Dette er ikke en halsbrekkende krim, men derimot en stillferdig roman med mørke undertoner, akkurat slik som hovedpersonen Lance Hansen. Vi får tidlig anelse om hvem morderen er, men allikevel er avslutningen på boken ganske utradisjonell, og det liker jeg. En annen ting som fenger meg ved boken er innføringen vi får i norskamerikanernes historie i Minnesota. Det gir historien et ekstra løft. 

Ingen tvil om at bok nummer to i denne trilogien, "De døde", blir neste bibliotekbok!!


Boken er

  Kjedelig     Fantasifull
 Morsom          Utfordrende
  Troverdig       Forutsigbar
  Usannsynlig      Velskrevet
  Romantisk      Dårlig språk
  Trist         For lang
  Spennende      For kort
  Uhyggelig     Nydelig 4 kommentarer:

  1. Ein fin omtale, eg er glad du likte boka! Mange meiner at De døde er ein nedtur etter Drømmenes land, for den er så tynn og har ein litt annan stil. Den er meir som eit "mellomspel" til den siste og avsluttande boka Ravnene. Lykke til vidare med Minnesota-trilogien og fortsatt god helg!

    SvarSlett
  2. Fint å høre at du likte boka. Har vel nevnt tidligere at jeg har prøvd meg på den første boka av Minnesotatrilogien før, og gitt opp. Men må vel revurdere saken, skjønner jeg. Ha en herlig lørdag!

    SvarSlett
  3. Ja, eg gjorde generaltabben og las "De døde" først. Forstod etterkvart at eg nok hadde gått glipp av noko. Men..eg likte boka godt så du kan glede deg til den. Ha ei fortsatt god helg :-)

    SvarSlett