fredag 2. januar 2015

Bøker lest i 2014 #51 "En sjøens helt - Skogsmatrosen" av Jon MicheletHVILKEN BOK? "En sjøens helt - Skogsmatrosen" av Jon Michelet

HVOR HAR JEG FÅTT DEN? Kjøpt på Ark der jeg jobber

HVA HANDLER DEN OM? 18 år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsen-rederiets linjeskip M/S Tomar. Året er 1939, tyskerne har ennå ikke okkupert Norge, men krigen er i gang i Europa og på havet. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr og blir en sjøens proletar, aner han lite om hva som venter ham i tiden som kommer, av konvoifart, forlis og tap av skipskamerater, og av forelskelser, sjalusi og lengsel. Gjennom hele verdenskrigen seiler Halvor, på skip etter skip og med stadig tyngre bører på sine unge skuldre. 

HVA SYNS JEG?  Etter at jeg begynte å blogge har jeg blitt litt motløs av mursteiner som denne, men noe sa meg at jeg burde gi den et forsøk allikevel. Jeg var ikke mange sidene ut i boka før jeg skjønte hvilken bokskatt jeg satt med mellom hendene. 
Språket er enkelt og lettlest og jeg opplever at dette er gjort som et virkemiddel for å få frem personlighetene og likheter og ulikheter hos karakterene vi blir kjent med. Jeg liker også veldig godt at vi får lese hovedpersonen Halvors egne dagboknotater gjennom hele boken. Jeg er imponert over forfatterens kunnskaper om krigshistorien han forteller, og jeg har lært enormt mye om hva krigsseilerne egentlig gikk igjennom de mørke årene under andre verdenskrig. 
Det har foreløpig kommet ut tre bøker i denne serien, men etter hva jeg forstår kommer det i allefall en til, og ingenting gleder meg mer!!
4 kommentarer:

 1. Jeg skjønner at før eller siden MÅ jeg lese disse bøkene fra sjøen av Michelet. De er en viktig del av historien vår, Fint å få en påminnelse!

  SvarSlett
 2. Papsen er godt igang med Gullgutten, siste boka i trilogien. Han seilte på de syv hav bare 15 år etter Michelet-bøkenes tid og kjenner seg veldig godt igjen. Han seilte også på Wilhelmsen-båt. Jeg har ikke begynt på bøkene ennå, men ifølge papsen (igjen) så er de en must read for meg, datteren av en sjømann. Så kanskje en dag... men ikke nå :-) Kjekt å se at du også likte dem, uten (?) å ha noen tilknytning til sjømenn. Eller kanskje du har?

  SvarSlett
 3. Ser ut som det ikke er noen vei utenom disse bøkene. Jeg har det litt som deg, det har blitt færre og færre mursteiner de siste årene :) I år skal jeg lese bøker jeg ikke blogger om, bare for å kunne lese uten hele tiden å tenker og notere. Kanskje jeg skal bruke ARK gavekortet mitt på disse bøkene? :)

  SvarSlett
 4. Jeg er så enig med deg, denne boka var enormt flott. Det er bare nr tre jeg har hørt som lydbok og det egner den seg bra til. Her er link til min blogg om boka:
  http://kleppanrova.blogspot.no/2014/11/michelet-jon-gullgutten-bok-3.html
  Ønsker deg et godt nyttår!

  SvarSlett