lørdag 10. mars 2012

Husbonden anmelder "Lobotomisten" av Eirik H. Sæther


Som bokblogger har jeg vært så heldig å motta en stor mengde bøker fra forskjellige forlag. Det er utrolig moro, jeg leser og leser og anmelder deretter bøkene her på bloggen. Men innimellom faller det bøker ned i postkassen som ikke er helt i min gate, intense psykologiske thrillere og bøker med vel detaljerte og groteske beskrivelser blir fort overlevert husbonden og så er det hans oppgave å bokanmelde - med fruen som sekretær :)

Her følger Jan Frodes bokanmeldelse av "Lobotomisten":

Lobotomisten

Forfatter: Eirik H Sæther
Forlag: Juritzen Forlag
Utgitt: 2012
Sjanger: Krim
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Om hånden lokker deg til synd, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå vanfør inn til livet enn å ha begge hender og komme til helvete. MARK 09,43 Den unge, hjernevaskede pastorsønnen Johannes har blitt besatt av tanken på å kurere syndige mennesker, slik at de ikke kommer til Helvete. Han er psykologistudent, og i en lærebok fra 1800-tallet oppdager han at seksuell appetitt på den tiden ble diagnostisert som galskap. Den anbefalte kuren var å påføre pasientene smerte og fryktfølelse, og i verste fall: å lobotomere dem. Johannes starter sitt grufulle prosjekt - og kidnapper en ung kvinne. Politibetjent Daniel Vinge ved Savnetgruppa i Oslo etterforsker forsvinningssaken. Vinge har få spor å gå etter, og begynner å diskutere etterforskningen med kameraten Tom Stohl, en forhenværende fallskjermjeger i Hærens Jegerkommando. Tom skriver masteroppgave i Kriminologi og har valgt temaet "Ondskapen". Han blir mer og mer involvert i saken, også i sitt privatliv... Jakten er i gang.

Boken er velskrevet og det er lett å komme inn i handlingen. Vi følger etterforskningen av en forsvinningssak, dette finner sted etter jul. Johannes' historie starter før jul og til slutt møtes disse to til det husbonden forventet skulle bli en pangavslutning. 

Johannes' grufulle prosjekt er groteskt og detaljert beskrevet, men samtidig fikk husbonden en følelse av å ha lest dette før. Plotet er på et vis brukt opp med historier fra fortid og nåtid som til slutt møtes i et klimaks. I dette tilfellet ble oppsummeringen et antiklimaks fordi avslutningen kom alt for brått. Det virker nesten som om forfatteren har hatt det litt for travelt på slutten. 

Husbonden er med andre ord ikke helt fornøyd og gir boken terningkast 3.


3 kommentarer:

  1. Jeg har også vært litt usikker på om jeg skulle lese denne, men så hørte jeg forfatteren lese fra boken og fant ut at jeg skal gi den et forsøk. Smart at du lar husbonden anmelde litt. Min leser dessverre nesten ikke bøker, så de jeg ikke leser går til svigerfar. PLeier også å gi ham noen av dem jeg har lest så ikke bokhyllene skal bli så overfylte.

    SvarSlett
  2. Vil alikevell tro at denne boken ga bedre underholdning for husbonden, en kampen i dag, øøh går. Til tross for terningkast 3 :)

    SvarSlett
  3. SV: Håper du har hatt en fin helg søte Anette <3

    SvarSlett