fredag 25. april 2014

Bøker lest i 2014 #14 "Alfabethuset" av Jussi Adler-OlsenHVILKEN BOK? Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen

HVOR HAR JEG FÅTT DEN? Morsdagsgave :)

HVA HANDLER DEN OM? Det er annen verdenskrig, og de engelske jagerflygerne James og Bryan blir under et oppdrag skutt ned over Tyskland. De vet at de vil bli henrettet som spioner hvis de blir tatt til fange. 
De sniker seg om bord på et tog som er på vei hjem fra Østfronten med høyt rangerte SS-folk, som lider av granatsjokk. James og Bryan tar plassen til to døde soldater. Det de ikke vet, er at de er på vei til Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus som ligger langt bak frontlinjene. Deres eneste redning er å simulere sinnssyke. Men klarer de det, i måned etter måned, uten selv å bli det? Og er det bare James og Bryan som simulerer? 

HVA SYNS JEG? Dette er en frittstående bok, og altså ikke en del av serien om Carl Mørck. Hvis man forventer en halsbrekkende spenningsroman blir man nok skuffet. Dette er en sterk beretning om to menneskers skjebne på et psykiatrisk sykehus under krigen. Adler-Olsen har tatt for seg et spennende tema; kan man simulere sinnsyke uten selv å bli det til slutt? Jeg syns boken enkelte steder var litt langtekkelig, men alt i alt en meget god bok. 

2 kommentarer:

  1. Jeg likte også denne godt, selv om den første delen var litt ekkel, og kanskje en smule lite troverdig. Er det virkelig mulig å spille gal på dette nivået så lenge, med en fiende som puster deg i nakken? Vel, det er vel spørsmålet han ville stille med boken. Helgeklem fra meg til deg :)

    SvarSlett
  2. Kanskje det er bare når du har en livsfarlig fiende som puster deg i nakken at du klarer å spille en slik rolle! Dette høres ut til å være en god bok.

    SvarSlett