søndag 20. januar 2013

Smakebit på Søndag - "Skyggedød" av Anne Holt


Denne uken har det vært litt stille fra min side. Å være med på å avvikle en bedrift samtidig som jeg skal ut på arbeidsmarkedet og prøve meg tar ganske mye mere energi enn jeg trodde på forhånd, og bloggen har derfor kommet i andre rekke. Men smakebiten på søndag lar jeg ikke passere uten at jeg er med, og i dag kommer det en smakebit fra boken jeg nettopp har lest ferdig!En regnfull fredag ettermiddag i juli 2011 dør det åtte år gamle enebarnet Sander Mohr i sitt eget hjem. Foreldrene er utrøstelige. Kriminalpsykologen Inger Johanne Vik tror som alle andre at dødsfallet skyldtes en tragisk hjemmeulykke. Bare purunge Henrik Holme, nyutdannet politibetjent for seks uker siden, fatter mistanke: Alt var muligens ikke slik det skulle være i det resurssterke og tilsynelatende velfungerende hjemmet på en av Oslos beste adresser. Uten erfaring, men med stor viljestyrke og sikker teft, makter han å få med seg Inger Johanne i en etterforskning som skal vise seg fatal. I skyggen av den nasjonale katastrofen som rammet Norge den dagen Sander døde, forsøker de umake parhestene å nøste opp i en families skitneste hemmeligheter. 
Jakten på sannheten om åtteåringens død blir en brutal konfrontasjon med fordommer og unnvikenhet, skam og løgner, systemsvikt og menneskelig fornedring.


Denne boken ble virkelig en positiv overraskelse. Jeg har ikke vært overbegeistret for de siste bøkene jeg har lest av Anne Holt, men da jeg glemte å avbestille denne i bokklubben bestemte jeg meg for å gi den en sjanse. Det ble faktisk innmari vanskelig å legge boken fra seg fordi det såre og vanskelige temaet virkelig tok tak i meg. Boken er velskrevet og spennende, og slutten ble litt av en overraskelse for min del. Men de aller siste linjene likte jeg ikke i det hele tatt!! Nå skal det sies at det utgjorde ingenting for den totale leseopplevelsen, og jeg anbefaler absolutt denne boken!

Her kommer en liten smakebit:

"I hallen kom hun på at de måtte ha en dato for å få annonsen på trykk. En dato for begravelsen, eller rettere sagt bisettelsen. Ellen hadde aldri kunnet fatte at noen ville ligge under seks fot jord med kroppen intakt og etter hvert forsvarsløs åpen for angrep fra mark og insekter. Sander skulle kremeres, i en hvit kiste dekket med blomster Ellen skulle sette sammen selv."


Du finner flere smakebiter her, hos Mari og Flukten fra Virkeligheten. 

20 kommentarer:

 1. Å glemme avbestillingene kan heldigvis føre med seg noe bra og denne boken høres veldig spennende ut!

  God søndag, Anette :)

  SvarSlett
 2. Har akkurat lest boken jeg også og likte den godt.
  Bortsett fra slutten.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var litt....snodig den slutten, altså! Kom litt brått på ;)

   Slett
 3. Hei Anette! Etter det bortimot latterlige plottet Anne Holt leverte i "Presidentens valg" har jeg holdt meg milevis unna hennes bøker. Hun var fantastisk i sine første bøker, mens de siste med all sannsynlighet ville blitt refusert av samtlige norske forlag om det ikke var for navnet Anne Holt. Her er hun tilbake sier du .... Hmmmm... Er det verdt å ta sjansen på? Likte ikke helt det dere sier med avslutningen. Skeptisk!

  SvarSlett
 4. Lenge siden jeg har lest noe av Anne Holt. Har en del i bokhylla, vet ikke om jeg har lest alle heller. Men denne har jeg ikke. Så hvem vet; kanskje jeg leser den jeg også. Takk for fin smakebit. Og lykke til med det du skal igang med. Alltid slitsomt med slike prosesser.

  SvarSlett
 5. Er heller ikke overbegeistret for Anne Holt. Leste noen av de første bøkene hennes, men synes ikke hun skriver bra nok. Kanskje jeg må gi henne en ny sjanse igjen, jeg også? Men hun kommer nok ikke først i bokkøen min. Klarer endelig å lese litt igjen, og da er shopoholiker bøkene perfekt - lettlest og underholdene :) Ha en fortsatt fin søndag! Regner med det blir forestilling i kveld - har en sønn som synes det er superkult å spille i band med din sønn ;) Gleder meg til filmen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig at du føler deg i form til å lese igjen!! Jeg elsker Shopoholikerbøkene og er innmari spent på om det kommer flere :) Konserten på søndag var helt fantastisk, jammen har vi flinke barn, altså !!! :)

   Slett
 6. Det här är alltså den senaste boken? Jag har läst alla de andra, om Inger Johanne Vik i alla fall, och haft lite blandade känslor. De två första tyckte jag var jättebra, men den tredje var mer ett platt fall. Däremot tyckte jag att den fjärde (Frukta inte, på svenska) var mycket bättre än Preseidentens val. Det låter ju bra att denna nya är bättre :)

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Det var länge sen jag läste Holt, en period slukade jag hennes böcker. Kanske dags igen...

  SvarSlett
 8. Jeg har ikke lest noe av Holt før, men jeg vurderer sterkt å lese denne siden du likte denne, så den kommer opp på listen. Ha en super dag videre:-) Klem

  SvarSlett
 9. Takk for smakebiten - huff, egentlig ganske ekkel. Vet nesten ikke om jeg vil lese den - er sterk kost å lese om mishandling av barn.

  Lykke til med de nye utfordringene i 2013!

  SvarSlett
 10. Jeg er heller ingen Holdtfan, men denne boka kan no være god, selv om det er fælt å lese om småbarn som dør. Ha en fin søndag.:) Og lykke til..:)

  SvarSlett
 11. Håper å få lest denne:) Farligste plassen å oppholde seg er jo i familien, som hun sier. Så dette blir jo spennende!:) Takk for smakebit!:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 12. Jeg håper også å få lest denne. Selv om jeg ikke er spesielt glad i krimbøker hvor offeret er et barn. Lykke til med arbeidssøkingen! Jeg håper du finner noe du har virkelig lyst til å gjøre!
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 13. Jeg har lest bare en Anne Holt-roman så langt, uten å bli kjempebegeistret. Kanskje man burde gi henne en sjanse til?

  SvarSlett
 14. Tusen takk for smakebiten! Jeg har ikke lest så mye av Anne Holt men det jeg har lest har jeg ikke vært så glad i. Men jeg ble faktisk kjempe nysgjerrig på slutten nå! Selv om det sikkert ikke var din intensjon :P
  Lykke til videre! Håper alt ordner seg og at du får en fantastisk (og mer avslappende) uke :)

  SvarSlett
 15. Las nettopp denne boka sjølve, og eg synes Holt har skrive ei veldig god bok :) Kanskje ikkje eit slikt klimaks som dei fleste krimbøker har, men veldig aktuell bok :) hugsar smakebiten du har lagt ut her!
  (ps, kanskje litt uventa avslutning av boka?)

  Ha ein super søndag :) Mai Lene

  SvarSlett
 16. Hmmm... Skeptisk...
  Som flere av de andre over her, syntes jeg de første bøkene hennes var gode da jeg leste dem i forrige århundre. Så ble jeg plutselig matlei, og nå er det virkelig lenge sida jeg har tenkt på Anne Holt som en dyktig forfatter; for meg var det først og fremst et tamt språk som gjorde at jeg mistet interessen. Håper du skriver litt om hva som er bra og hva som er dårlig med denne når den er ferdiglest! Smakebiten gir ikke nok svar på hvordan hun har utviklet seg som ordkunstner ;o)

  SvarSlett
 17. Hmmm, jeg er ikke overbegeistret for Anne Holt, synes som Berit at hun har et tamt og enkelt språk ... Og siterer Berit, for å understreke at jeg håper du svarer på noen viktige spørsmål:
  "Håper du skriver litt om hva som er bra og hva som er dårlig med denne når den er ferdiglest! Smakebiten gir ikke nok svar på hvordan hun har utviklet seg som ordkunstner ;o)"
  For om boka er kvalitativt mye bedre enn de forrige, skal jeg virkelig gi den en sjanse!

  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 18. Herlig tirsdag til deg, her skinner solen og humøret er på topp - kan man ønske seg mer?!
  klem
  -Maia

  SvarSlett