søndag 17. februar 2013

En Smakebit På Søndag - "Fuglehotellet" av Tiger Garté


Fuglehotellet; roman

Etter et langt og tungt liv som arbeidskar på aluminiumsverket, dør Bår Meldal og etterlater seg et uklart ettermæle.
Fem år senere reiser barnebarnet Tor tilbake til Øra for å ta seg sommerjobb på Verket og bo hos bestemora Lily, enken etter Bår. Tor sitter med følelsen av at han aldri fikk lære bestefaren ordentlig å kjenne, og han ønsker klarhet i hva som egentlig skjedde den kvelden Bår døde.
Sommeren på Verket skal vise seg å bli utfordrende på flere måter, og Tor må kjempe for å klare seg i det tøffe miljøet. Samtidig tegner fortellingene til Bårs tidligere kolleger og venner et stadig mer komplekst bilde av bestefaren. Et bilde Tor gradvis blir tvunget til å forholde seg til, selv om han ikke alltid liker det han ser.

Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser.

Ukens smakebit kommer fra en bok jeg nettopp er ferdig med å lese. Men ordentlig ferdig med den blir jeg nok aldri... "Fuglehotellet" av Tiger Garté har åpnet en dør i hjertet mitt, til et rom jeg sjelden går inn. Simpelthen fordi det mange ganger gjør for vondt. Savnet etter de man er glade i, og som ikke lenger er blant oss er mange ganger vondt å bære. Så til daglig husker jeg de gode minnene og tør ikke helt å kjenne på det å virkelig savne.

Da jeg leste "Fuglehotellet" ble døren slått opp på vidt gap, jeg hadde rett og slett ikke noe valg, jeg måtte gå inn. 

Tiger Gartés roman om 17-årige Tors sommer på smelteverket der bestefaren hans jobbet før han døde, er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. Tors tanker og følelser rundt det å ha mistet bestefaren sin, tror jeg de fleste kan kjenne seg igjen i, og det er skrevet på en enkel, men samtidig så kraftig måte at det nesten tar pusten fra deg.

Det at deler av boken er skrevet på nynorsk, syns jeg er et spennende virkemiddel, og jeg liker det at tilbakeblikkene vi får er fortalt av mennesker som sto bestefaren nær, og ikke ham selv. 

Dette er en bok alle burde lese, og jeg er helt sikker på at den kommer til å trone øverst på listen over de beste bøkene jeg leser i år!!

"Jeg håper jeg kan få meg til å gå tilbake denne sommeren. At jeg kan gå dit sammen med bestemor, se på gravsteinen jeg aldri har sett, og si til bestefar at jeg har fulgt i hans fotspor, at jeg har jobba på Verket og blitt sotsvart i kokvarmen, men at jeg klarte det, sto det ut. Og på et eller annet vis håper jeg at han gir meg et slags tegn på at han har fulgt med, og at han er stolt av meg, for det er egentlig alt jeg vil høre og vite."


Takk til Tiden Forlag som sendte meg denne bokperlen!!


Finn flere smakebiter her, hos Mari og Flukten fra Virkeligheten :)


15 kommentarer:

 1. Herlig innlegg Anette:-) og jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Det er en bok som sitter i lenge etter at siste ord er lest. Nydelig smakebit:-) Ha en fin dag,snuppa:-) Klem

  SvarSlett
 2. Oi, det var fine ord om en bok - ble nysgjerrig på den, men skjønner at man trolig må være klar for å "ville åpne tunge dører i seg selv" - personlig er jeg bok ikke det.

  Takk for spesiell smakebit : )

  SvarSlett
 3. Takk for nydelig smakebit og varme ord om boken. Har dratt denne hjem fra biblioteket, nå fikk jeg bare enda mer lyst å lese den:) Sniker seg frem i køen:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 4. for en fin smakebit :) og tusen takk for det som virker som et flott boktips :)

  SvarSlett
 5. Så bra at denne fine smakebiten kom, for jeg har kjøpt boka, men satt den i bokhylla. Nå må den nok fram i lyset, skjønner jeg.Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 6. Jeg har hørt så mye fint om denne boka, har kjempelst å lese den! :) Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 7. Dette var en bok jeg også likte godt. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
 8. Jeg har akkurat lånt denne på biblioteket, og nå ble jeg litt skeptisk! Jeg må tenke meg om om jeg faktisk er klar for å gå inn i et sånn rom!
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 9. Håper ikke jeg har skremt noen fra å lese boka, fordi den på ingen måte er hverken tung eller trist! Jeg kjente meg bare så veldig igjen i hvordan det er å være 17 år og savne noen så fryktelig! Så vær så snill; les den :)

  SvarSlett
 10. Dette er en bok jeg virkelig har lurt lenge på om jeg skal lese. Den ligger i leseeksemplarbunken på jobben, så den faller nok ned i veska en dag skal du se...

  SvarSlett
 11. Jeg lånte denne på biblioteket, men måtte levere den tilbake halvlest.. Med venteliste får man ikke forlenget lånet, så da var det bare å stille seg bakerst i køen for å få fullført. Gleder meg til det blir min tur igjen ;o)

  SvarSlett
 12. Takk for en nydelig smakebit og omtale, Anette! Jeg og forfatteren sitter her nå og koser oss med nystekte kanelboller og ikke minst de vakre ordene fra deg:) Nå ble søndagen enda bedre! Tiger linker den på FB straks nå også, så da får enda flere lese!

  Stor klem fra Karen & Tiger

  SvarSlett