fredag 27. februar 2015

Bokbloggsjerka 27 februar - 2 mars ☆


I ukens jerka spør Annika om vi har lest en bokserie vi etterhvert har sluttet å like, og hvorfor. 

Det første som slo meg da jeg leste ukens spørsmål, var en bokserie jeg elsket fra første linje. For en god del år siden dumpet det nemlig en bok ned i postkassen min. Jeg hadde glemt å avbestille månedens bok i bokklubben jeg var med i og "Tyskerungen" av Camilla Läckberg kom dermed hjem til meg. Av ren nysgjerrighet begynte jeg å lese og var helfrelst fra første stund. Jeg pløyde gjennom alle bøkene hun hadde skrevet og leste sågar "Sjöjungfrun" på svensk fordi jeg ikke klarte å vente på oversettelsen. Men det var her det hele fikk et vendepunkt for meg. Selv om jeg likte boken godt syns jeg plotet var for usannsynlig og jeg håpet i det lengste at hennes neste bok ville være i den samme gode ånd som tidligere. 
Da jeg startet på "Fyrvokteren" ble jeg dessverre skuffet igjen. Jeg fikk følelsen av at Läckberg hele tiden måtte overgå seg selv, og den overnaturlige undertonen ga meg ubehagelige grøss på ryggen. Jeg leste faktisk ikke ferdig boken, fordi det ante meg hva som kom bak neste sving. Nysgjerrig som jeg er kikket jeg bakerst i boken og fikk mine mistanker bekreftet. 
Jeg ser nå at mange roser forfatterens siste bok "Løvetemmeren" og jeg tror nok at jeg blir å lese både den og "Englemakersken" etter hvert. Jeg vil jo så gjerne finne tilbake til de gode leseopplevelsene jeg hadde i begynnelsen!

 13 kommentarer:

 1. Det är svårt det där med långa serier, författaren måste ju förnya samtidigt som det inte får bli för olika :) Den här serien läser jag vidare, även om den är lite ojämn.

  SvarSlett
 2. jag läser kanske för lite deckare?

  SvarSlett
 3. Tro det eller ej, men jag har inte läst en enda av Läckbergs böcker.

  SvarSlett
 4. Det där kan jag faktiskt relatera till. Efter att jag blev klar på med min utbildning började jag läsa skönlitteratur igen, och började faktiskt med just Läckberg. Jag tyckte också att de började bra, men det var nog just runt Sjöjungfrun som jag kände att "nej, nu är vi klara med varandra"..

  SvarSlett
 5. För mig funkar det bäst med serier som inte är längre än trilogier eller kvartetter.

  SvarSlett
 6. Läckberg har jag faktiskt gett upp lite, det glömde jag när jag skrev mitt svar. Tyckte hennes första böcker var bra, men nu orkar jag inte läsa mer.

  SvarSlett
 7. Tycker också att hon toppade med Sjöjungfrun - sedan har det inte varit samma sak. Läckbergs nyaste bok var dock bra, hon hämtade upp lite där igen.

  SvarSlett
 8. Jag har läst alla Läckbergs böcker utom den sista. Men den skall läsas snart. Tycker väl inte att hennes böcker håller absolut högsta klass, men de är lättlästa och ibland behöver man något sådant emellan. Så det är nog därför jag fortfarande läser dem.

  SvarSlett
 9. Det är tråkigt när en serie börjar så bra och som man gillar så mycket bara tappar gnistan. Jag har inte läst så många av Läckberg dock, men upplevt detsamma med andra serier faktiskt.

  SvarSlett
 10. Jag har inte läst någon av Läckbergs böcker, och tror inte riktigt att de skulle falla mig i smaken. Men jag kan ha fel :)

  SvarSlett
 11. Jag hade bestämt mig för att sluta läsa Läckberg, men när det tog så lång tid innan Lejontämjaren kom så tänkte jag att jag skulle ge den en chans. Och jag tyckte nog den var bättre än några av de tidigare i serien. Men för mig är det mest Erikas och Patriks relation som retar gallfeber på mig!

  SvarSlett
 12. För mig räckte det med endast en bok läst av Läckberg. :)

  SvarSlett
 13. Förstår fullständigt att du tröttnat på Läckberg. Jag säjer som Åsa C här ovan: en räckte ....

  SvarSlett