mandag 16. april 2012

"Historien om vakre jente" av Rachel Simon

Historien om vakre jente

1968, Pennsylvania, USA Regnet pøser ned og vinden uler gjennom trekronene, dadet plutselig banker på døren til Marthas hus. Hun bor alene, og tvilende bestemmer hun seg for å åpne. Utenfor står to fremmede. De sier ikke et ord, men skjelver av kulde og utmattelse, og deter noe ved dem som er annerledes.Martha tar mot til seg og lar den vakre jenta og den mørkhudede mannen komme inn, og det er først da hun oppdager at kvinnen holder rundt et nyfødt spedbarn.Martha vet ikke at både kvinnen og mannen har rømt fra en institusjon i nærheten og blir forfulgt. Da vaktene kommer til huset, gjemmer paret barnet. Mannen klarer å flykte og forsvinner i stormen, mens den unge moren føres brutalt bort. Før hun slepes av sted, rekker hun å hviske én ting til Martha: "Hold henne skjult..."

En sterk historie om den utviklingshemmede Lynnie og hennes kamp for at hennes barn ikke skal lide samme skjebne som hun selv gjorde; bortgjemt på et hjem for psykisk utviklingshemmede med daglige overgrep, adskilt fra verden utenfor. 

For meg ble dette en spesiell leseopplevelse fordi jeg selv er vokst opp med en onkel med Downs syndrom. Han ble født på omtrent samme tiden som Lynnie i boken, men levde et liv så totalt annerledes fra hennes. Han ble aldri gjemt bort men bodde hjemme sammen med sine aller nærmeste helt til han ble gammelt. Derfor var det ekstra sterkt å lese om overgrepene Lynnie opplevde, det at hennes sjelevenn Homan ble utdelt nummer istedet for navn og at de sammen rømte og lot barnet sitt være igjen hos den eldre damen Martha som de ikke kjente fra før. 

Samtidig var det ting ved boken jeg egentlig hadde forventet skulle være annerledes. Jeg syns de delene der vi leser om Homers flukt ble alt for langdryge og jeg skulle ønske det heller hadde vært mer om hvordan Julia hadde det da hun vokste opp hos Martha. 

Allikevel; absolutt en bok jeg vil anbefale!
12 kommentarer:

 1. Jeg har litt lyst til å lese denne boken kjenner jeg. Dette er andre omtalen jeg leser av boken i dag og begge anbefaler den så da må den jo være god?! :)

  SvarSlett
 2. Litt morsomt, denne anmeldte jeg også idag. Så ja Mari, den var god og bør absolutt leses :) Anette: enig i at fortellingen om Homan var noe langdryg i forhold til det altfor lille glimtet av Julia. Likevel en bok jeg likte veldig godt pga språket især.

  SvarSlett
 3. Fin omtale av en veldig fin bok:-)Kan være enig med dere i det at det burde være litt mer om Julia og at fortellingen om Homan var noe langdryg. Ha en fin dag Anette:-)

  SvarSlett
 4. Spennende. Har selv forsket litt i det siste på hvordan pleien av psykisk utviklingshemmede var i norge fra 1920 tallet. Skikkelig skremmende lesning, og ufattelig å se at vi ikke fikk skjerpet pleien før på 80 tallet....Grøss..Bra det finns bøker som setter fokus på denne delen av historien også, selv om handlingen er et annet land.

  SvarSlett
 5. Jeg har lyst til å lese denne boken. Jeg har nå sett at flere bloggere anbefaler den. Flott tips!

  SvarSlett
 6. Hørtes ut som en fin og sterk bok.
  Tusen takk for tips, Anette :) Ha
  en fortsatt fiiiiin uke, stor klem
  fra Mette

  SvarSlett
 7. Ja, det høres ut som en veldig gripende bok. Kan forstå at det ble en spesiell leseopplevelse for deg, Anette.
  Tenk at medmenneskelighet og menneskeverdi har vært tema i alle år... Mens teknikk og vitenskap har utviklets i rakettfart! Tankevekkende!
  Ha en fin kveld! :)

  SvarSlett
 8. Jeg har også lest boken, men var ikke så postiv som du. Jeg syntes at historien i utgangspunktet var veldig god, men den ble for ufullstendig. Jeg syntes historien var delvis overflatisk. I tillegg la jeg merke til noen skrivefeil som irriterte meg.

  Men det er morsomt å lese andre omtaler av boken, det er det som er så gøy med bokblogging, og omtalen din er veldig bra Anette :-)

  Gro :-)

  SvarSlett
 9. Uff, da,... Slik har samfunnet vært, og er sikkert steder i verden enda.
  Grøss og gru!
  Jeg må nok lese boka. . .

  Ha en god uke !

  SvarSlett
 10. Kjempebra bokomtale:) Har denne på MÅ lese listen min:)Gleder meg virkelig til å lese denne, må bare få tak i den først:) Ha en flott kveld:)Klæm!:)

  SvarSlett
 11. Det hørtes ut som en spennende bok! Et godt plott hvertfall :)
  /hihi, så bra jeg klarte å inspirere deg til å ta i bruk ditt gamle kakefat. Det ser kjempefint ut, anbefales!

  SvarSlett
 12. så bra omtale du gir rundt denne boka, selv om jeg ikke leser virker den ganske interessang! :) (ThanxForUrComnt!) :D

  SvarSlett