mandag 5. desember 2011

Lesesirkelen anmelder "Barnepiken" av Kathryn StockettOnsdag i forrige uke var det duket for et nytt møte i Lesesirkelen Bokbobla. Siden sist har vi lest "Barnepiken" av Kathryn Stockett, og det var virkelig en fryd å oppsummere våre leseopplevelser.

Barnepiken

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. 

"Begeistret" ble nøkkelordet for møtet vårt denne gangen. Alle fire medlemmene hadde fullført boken og storkost seg underveis. Vi syns det er helt utrolig at hendelsene er i så nær fortid - tidlig 60 tall - og persongalleriet er fascinerende og troverdig. De tre hovedpersonene er svært modige kvinner.

Boken er fiffig skrevet - i nåtid - noe som gjør at historien blir mer levende. Vi blir rett og slett sugd inn i den.  De tre hovedpersonene er Skeeter, Abileen og Manny. Boken er delt opp i kapitler der hver av dem får fortelle sin side av historien. Der Skeeter slutter, overtar Abileen, så Manny osv. Dermed får vi ulike synsvinkler,og historien drives framover gjennom deres blikk og fortelling. Et av kapitlene skiller seg ut, nemlig det som handler om Jubileumsballet. Her ligger vendepunktet i boken. 


Vi er enige om at boken er både trist og humoristisk. Vi lo godt av flere scener, men kakehistorien tok virkelig kaka ;) Vi syns det er tankevekkende at de svarte hushjelpene var gode nok til å passe og oppdra barna til de hvite familiene, men de ikke var bra nok til å gå på toalettet innendørs.


Vi anbefaler boka på det varmeste. Den ga oss en stor leseopplevelse- og vi gleder oss til å se filmen.


Lesesirkelens første bok i 2012 blir Helene Uri's "Kjerringer".

2 kommentarer:

  1. Så hyggelig at alle i lesesirkelen var fornøyde med boken. Selv falt jeg pladask for Barnepiken da jeg leste den i fjor, prakket den på min kjære mor og søster etterpå he he :) Heldigvis var de av samme oppfatning som meg.

    Jeg er helt enig i at det er rart å tenke på at handlingen faktisk ligger så tett opp til vår tid. At det faktisk var slik enkelte steder i USA så sent.

    SvarSlett
  2. Leste dere den på engelsk eller norsk? Jeg vurderer nemlig å ta den med meg som reiselesestoff ;)

    SvarSlett