onsdag 2. november 2011

Bokanmeldelse - "Reisen hjem" av Lori Lansens

Reisen hjem

5-årige Sharla blir forlatt av sin hvite mor og plassert hos naboen, den svarte, ensomme kvinnen Addy Shadd. Addy er 70 år og har dårlig helse, men et varmt hjerte, og hun blir som en bestemor for Sharla. I tilbakeblikk blir vi kjent med Addys dramatiske liv. Som gravid 15-åring blir hun beskyldt for å ha forårsaket brorens død, og jaget ut av den lille byen Rusholme. På sin lange reise bort fra hjemmet opplever Addy stor kjærlighet og avgrunnsdypt svik, inderlig lykke og grenseløs tragedie. Og hele tiden hvisker en stemme i henne at hun skal vende tilbake - reise hjem. Når Sharla kommer inn i Addys liv, kan denne reisen endelig begynne.

Denne boken har jeg fått tilsendt fra Juritzen Forlag. På bokomslaget har bokinspirator i Norli, Liv Gade, skrevet følgende; " Det finnes bøker som kryper inn i sjela di - under huden på deg. Reisen Hjem er en slik bok! Avslutningen er fantastisk - og meget overraskende. Jeg ble helt satt ut".  Jeg var derfor spent på om min mening om boken ville være den samme.

Etter å ha lest de første kapitlene var jeg først og fremst litt overrasket over språket som er brukt. Det er enkelt, direkte og rett fram, uten innpakninger og metaforer - til tider på grensen til å være usmakelig. Akkurat dette er ikke noe som tiltaler meg, men historien i seg selv var til tider spennende fordi det stadig skjedde uforutsette ting i Addy Shadds liv. Hver gang jeg trodde at jeg visste hva som kom rundt neste sving tok boken en helt annen vending, og dette gjorde at jeg ønsket å lese boken ferdig. Avslutningen syns jeg var for enkel og ufullstendig, og jeg satt igjen med flere spørsmål som jeg gjerne skulle hatt svar på.

Denne boken krøp nok ikke inn i sjelen min, jeg syns det enkle språket frarøvet boken sjangsen til å bli sterk og rørende. For meg manglet det lille ekstra, og jeg syns boken var helt grei - midt på tre. Boken er absolutt lesbar, men ikke en bok jeg umiddelbart vil anbefale.4 kommentarer:

 1. Den har lagt lenge i ønskelisten min.mulig jeg låner den på biblioteket...

  SvarSlett
 2. Høres veldig ut som en i rekken av den type bøker for tiden. Bra anmeldelse!

  SvarSlett
 3. Jeg er en av de som virkelig likte boken, jeg da. Jeg pleier ikke like typiske dameromaner så godt, men denne krøp faktisk under huden min. Nå liker jeg gjerne et direkte språk, det kan fort bli litt for klisjefylt og for mange ord som står i veien for selve historien.

  SvarSlett
 4. Jeg leste forfatterens forrige bok, og den var sånn helt grei midt på treet-bok for meg. Har tenkt å lese denne også en gang, men nå blir den ikke akkurat prioritert først i lesekøen nei - og den kommer til å bli lånt på biblioteket istedet for kjøpt ;)

  SvarSlett