onsdag 24. april 2013

Lesesirkelen anmelder "Kollektivt selvmord" av Arto Paasilinna


Etter sin fjerde konkurs går direktør Rellonen inn i en låve for å skyte seg. Her oppdager han offiseren Kemppainen som allerede er i ferd med å feste repet sitt i en bjelke. Sammen bestemmer de seg for å utsette selvmordene sine, og etter en lang nattlig diskusjon, finner de ei god løsning. De vil samle selvmordskandidatene rundt om i landet, og etter et stort seminar bestemmer ei gruppe seg for å begå kollektivt selvmord.Selv om det er noen år siden boka kom ut på norsk, hadde ikke alle av Bokboblas medlemmer lest denne. Vi bestemte oss for å lese den, og vi likte boka!

Boka har gode skildringer, underfundig humor, mange morsomme,men også tragiske,personer. Her det flere artige scener-vi likte spesielt godt scenen på Nordkapp ...
På en humoristisk måte får forfatteren fram mytene -eller fordommene - om finnene...Bussturen til de ca 30 selvmordskandidatene blir en kjempeferie:festing,god mat og opplevelser.

For oss handlet boka om ensomhet, og de tankene man ofte får i den forbindelse: " Det er bare jeg som har det slik"- og det er det jo ikke.
Noen mente det var et styr å holde rede på alle navnene, for her er det mange personer. Og det kan være en fordel å ha et Finlandskart når man leser-mange beskrivelser av landets geografi.
Uansett; vi likte som sagt boka, mye latter mens vi leste, mye latter da vi snakket om den. Det er en livsbejaende bok,vi drister oss til å si en feelgood-roman,selv om tema og tittel er dyster. Men man må jo bli i godt humør når man tenker på hytteområdet til en av hovedpersonene og deling av drikke...

Denne må du lese! Det samme gjelder de andre av bøkene til forfatteren! 
Neste bok ut er "Å bake kaker i Kigali" av Gaile Parkin.

3 kommentarer:

 1. Hehe, dette høres jo herlig ut! Må nok skrive den på lista mi :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 2. hehe... takk for omtalen, Anette. Nå minnet du meg på at boka faktisk står på leselista mi. Jeg syns Harens År av Paasilinna var fantastisk bra, og denne skal jeg definitivt lese! :)

  SvarSlett
 3. Høres ut som en artig bok, til tross for alvorlig tema. Er ikke forfatteren kjent for sin morsomme vinkling i bøkene sine? Synes jeg har lest om det :)

  SvarSlett