mandag 17. september 2012

"Ekstremt høyt og utrolig nært" av Jonathan Safran Foer


Forfatter: Jonathan Safran Foer
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2012
Antall sider: 365
Kilde: Lånt fra mammas bokhylle

På telefonsvareren hjemme hos unge Oskar i New York fins det fem meldinger. Alle fra morgenen 11. september 2001. Alle fra hans avdøde far.Romanen er fortellingen om det som skjer i familien etter at tvillingtårnene falt. Men den går også tilbake i tid, til foreldrenes historie og til besteforeldrenes.

I denne boken følger vi Oskar, som etter farens død finner en mystisk nøkkel. Han mener bestemt at nøkkelen tilhørte faren, og boken tar oss med på Oskars ferd rundt i New York for å finne låsen der nøkkelen passer. Oskar er en underfundig liten skrue, og jeg ble helt betatt av hans måte å tenke på, alle de snurrige og hjertevarme oppfinnelsene hans og det skjøre og såre forholdet han har til moren sin. 

Boken er skrevet på en utrolig spesiell måte og fikk meg til å tenke på "Boktyven" av Markus Zusak. Ved første øyekast ser boken ut som et sammensurium av tekst, tegninger og bilder, men etterhvert som man leser skjønner man at hver minste detalj har en mening. Jeg må innrømme at jeg et par ganger ikke skjønte noen ting av det jeg leste, men lenger ute i boken kom setningene som gjorde alt forståelig. Fantastisk!!

Jeg måtte simpelthen frem med pennen og merke av enkelte avsnitt fordi de var så utrolig vakre, og glemte helt at boken slettes ikke var min egen :) Her er en smakebit på et avsnitt jeg merket meg:

Tirsdag ettermiddag måtte jeg til dr. Fein. Jeg forstod ikke  hvorfor jeg trengte hjelp, for jeg syntes faktisk at man bør ha på seg tunge støvler når man mister faren sin, og at det er når man ikke har på seg tunge støvler at man trenger hjelp. Men jeg gikk uansett, for ellers ville jeg ikke ha fått pålegg i ukepengene.

Jeg tror nok at som "Boktyven" er dette en bok man enten elsker eller hater. Om du leser den og som meg havner i den første kategorien, så skjønner du antagelig hvorfor jeg gir den terningkast googolplex ;)5 kommentarer:

 1. Denne boken har jeg tenkt en del på siden du ga oss en liten smakebit fra den for litt siden og nå har jeg forstått at denne MÅ jeg få tak i. Har jo heller ikke lest "Boktyven", men enkelte bøker er vel slik at enten elsker eller hater man den. Likte terningkastet ditt;-))
  Her er huset vasket og nå er jeg klar for å lese ferdig Maria Lang sin bok.
  Ha en fin dag,Anette:-)

  SvarSlett
 2. Enormt bra omtale. Eg må ærleg innrømme at før du skreiv om boka i ein smakebit på søndag, hadde eg aldri høyrt om den, men nå er eg skikkelig klar for å lese henne. Reflekskonane dine rundt hovudpersonen var ekstra interessante! Hovudpersonar har ofte mykje å seie for kva me synes om boka. Boktyven har eg høyrt om, men aldri lese.
  Ha ein super dag vidare. :)

  SvarSlett
 3. Da er det bare å legge inn bestilling påbiblioteket, da? Elsket Boktyven, så når du sammenligner dem, blir forventningenene farlig høye... Spennende :o)
  Takk for entusiastisk omtale!

  SvarSlett
 4. Vet du, jeg har med meg Boktyven hjem i dag! Likte det jeg leste bakpå, så da skal jeg sannelig notere meg denne boken også :)

  SvarSlett
 5. Ligger på vent, lånte den fra biblioteket rett etter jeg hadde lest den hos deg:) Boktyven er en av mine favoritter, så kanskje jeg vil like denne også:)

  SvarSlett