onsdag 12. november 2014

Bøker lest i 2014 #47 "Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting
HVILKEN BOK? "Svøm med den som drukner" av Lars Mytting

HVOR HAR JEG FÅTT DEN? Leseeksemplar fra jobb

HVA HANDLER DEN OM? 

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike. Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar. Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager? Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til? 

Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris. 

HVA SYNS JEG? Jeg leste en gang et vakkert dikt som sluttet med "ingen ord kan yte deg rettferdighet", og akkurat slik føler jeg det overfor denne boken. Den var fantastisk vakker og overveldende, og jeg mistet nesten pusten av setningene og avsnittene som tilsammen fikk meg til å se alt så mye klarere. Aha-opplevelsene sto i kø, og gråten lå på lur. Jeg kunne ikke vente med å lese mer, men kjente hele tiden på panikken ved tanken på å bli ferdig med boken. 
Vær så snill...gå ikke glipp av denne!!!
6 kommentarer:

 1. Har akkurat bestilt denne på biblioteket, både i lyd og papir.:) Når du og flere blir så grepet av denne, må den jo bare leses..

  SvarSlett
 2. Jeg er ikke overrasket over at du liker denne, Hva er der å ikke like? Jeg hørte den i høstferien, og smiler hver gang jeg ser boken i en butikk, eller hører at noen leser den. Noe av det beste jeg har lest i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. -Jeg smiler og klapper litt på den hver gang jeg ser den, og flytter litt på den hvis den ikke har fått så mye og god plass i hyllene som den fortjener ;o)

   Slett
  2. Sånn skal det være, Berit ;) Håper virkelig at Mytting får Bokhandlerprisen i år :)

   Slett
 3. Denne gleder jeg meg til å sete i gang med etter å ha lest hva du skriver om den. Jeg har vært litt redd for at den var for stiv, på et vis (kanskje et dårlig ord), men du overbeviste meg om at det er den ikke :-)

  SvarSlett
 4. Mytting fortjener virkelig bokhandlerprisen (og bokbloggerprisen?) for denne romanen, det er det ingen tvil om! Dette var en kjempegod bok: godt språk, stødig komponert og medrivende. Jeg likte veldig godt hvordan han klarer å binde alt sammen - alle historiene og skjebnene gjennom to verdenskriger og frem til i dag. Dette var en roman jeg slukte. Nydelig omslag har boka også :)

  SvarSlett