mandag 1. juli 2013

Alle verdens land #5 - Estland - "Utrenskning" av Sofi Oksanen


Jeg har denne gangen vært i Estland, og har lest en bok som fremkalte blandede følelser hos meg!

Utrenskning; roman

Handlinga i denne romanen foregår delvis under den andre verdenskrigen og den sovjetiske okkupasjonen på 1940-tallet i Estland, og delvis på begynnelsen av 1990-tallet når et nytt Europa tar form etter murens fall. En dag i 1992 dukker Zara opp utenfor huset til Aliide. Aliide blir først skremt, men etter hvert lar hun Zara komme inn. Zara har søkt lykken i Vest-Europa, blitt et offer for trafficking, og er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Ei fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere, folder seg ut.


Historien om den gamle kvinnen Aliide og unge og forkomne Zara er både intens og sterk. Begge har de opplevd både skam og ydmykelse, og etter hvert knyttes det bånd mellom de to. Vi leser også om førtitallets Estland og Aliides egen historie. Boken gir et unikt innblikk i et land som kanskje er lite kjent for de fleste av oss. Allikevel klarer ikke romanen helt å komme under huden på meg. Jeg vil så gjerne, men kanskje er den litt spesielle skrivestilen Oksanen har som gjør at kjemien ikke stemmer hundre prosent. 

Jeg er uansett glad for at jeg har lest boken, og anbefaler den gjerne :)
4 kommentarer:

 1. takk for påminnelsen :) dette er en bok eg tenkte mye på før og som eg ønsket å lese :)

  SvarSlett
 2. Har fått med meg at Oskanen har en spesiell skrivestil, jeg har kjøpt to bøker av forfatteren og tror ikke at jeg kommer til å kjøpe flere før jeg har testet om dette er noe for meg. Jeg har "Stalings kyr" og "Baby Jane".

  SvarSlett
 3. Har tenkt å forsøke meg på Oksanen ei stund, får se hvilken jeg velger først... Takk for tipset!

  SvarSlett
 4. Interessant at boken ikke helt gikk under huden din, men sånn er det jo enkelte ganger. Jeg har vært nysgjerrig på Oksanen og kunne godt tenke meg å lese denne boken - blir moro å se hva jeg synes :)

  SvarSlett