mandag 17. oktober 2011

Ukens lesetips: "Brobyggerne" av Jan Guillou

Brobyggerne

Da havet tok både faren og onkelen deres, måtte de tre guttene i det lille fiskeværet på Vestlandet reise inn til Bergen for å prøve å forsørge familien. De tre små repslagerlærlingene viser seg å være uvanlig teknisk begavet og ved hjelp av bergenske velgjørere blir brødrene utdannet jernbane- og brobyggere ved universitetet i Dresden. Planen er at de skal tilbake til Norge for å bidra til det mest storartede norske ingeniørprosjektet noensinne - byggingen av jernbane mellom Oslo og Bergen. Men kjærligheten vender om på alt. Den ene broren flykter, bedratt og skamfull, til tysk Øst-Afrika. Den andre broren flykter også på grunn av kjærligheten, han ender i London. Bare Lauritz, den eldste, vender tilbake til Norge. Som takk for utdanningen slutter han seg til jernbanebyggingen på Hardangervidda. I det nye århundret var fremtidsoptimismen stor. Med teknikkens gjennombrudd skulle alle kriger være utryddet. Lite ante man om at verden sto overfor det blodigste og mest dramatiske århundret noensinne.

Da jeg mottok denne boken fra Pirat Forlag var jeg veldig spent fordi jeg har hatt inntrykk av at denne boken har fått en del dårlige kritikker. Men som svoren Guillou-fan var det ingen tvil om at jeg skulle lese den.

Det tok ikke mange sidene før jeg var helt solgt, og historien om de tre brødrene bergtok meg. Det slo meg at i denne boken møter Gunnar Staalesens trilogi om det 20 århundre Wilbur Smiths bøker om Courtney familiens eventyr i Afrika. Viktige historiske hendelser er flettet sammen med brødrenes opplevelser både i Norge, Tyskland og Tanzania.

Boken er bygd opp slik at den fra tid til annen hopper fremover i tid, men at karakterene likevel tar et tilbakeblikk slik at man får en oppklaring av ting som har skjedd. Dette virkemidlet tiltalte meg og gjorde til at boken ga meg en enda bedre leseopplevelse. Hvis jeg skal sette fingeren på noe må det være at den ble litt langdryg på slutten. Men jeg gleder meg allikevel til den neste boken...og den neste :)1 kommentar:

  1. Har lyst å lese den en gang:) Skal skrible den ned på "skal lese listen min".Liker også bøkene til Guillou:)

    SvarSlett